(recept
si oblíbilo 62 návštěvníků)
♥♥♥ Bochánek / mazanec ♥♥♥ podle starého babičky receptu
Potřebné ingredience
75 Dg polohrubé mouky, 20 Dg tekutého vychladlého másla (ne tuku, to není ono), 15 Dg cukru moučka, 4 žloutky, 1 kostka droždí, 1 lžička soli, mléko, rozinky, rum, muškátový oříšek, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Kdo má můj recept na vánočku, tak je to úplně stejné, akorát dáte malinko víc másla, droždí a žloutků viz. "potřebné přísady".
!!!Bochánek je mňamózní, krásně nadýchaný, lehoučký jako peříčko, žádná těžká placka!!!
Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 1 kostku kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 20Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 4 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec a raději hněteme pak ručně) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části (nebo i 3) a z každého uděláme kuličku, kterou položíme na máslem vymazaný plech, necháme cca. 30min kynout na plechu, pak je potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), pomazané nařízneme nahoře do křížku (to se tak dělá na Velikonoce), mezitím si zapneme troubu na 180 a když je alespoň trochu ohřátá, tak je dáme péct. Peču 3/4 - 1hod, jestli jsou upečené zkusím po 45minutách tím, že do bochánku píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, jsou hotové.
***Kdo chce, může si ho nazdobit plátky mandlí, moji chlapi chtějí klasiku, takže mám se zdobením smůlu***
!!!Bochánek je mňamózní, krásně nadýchaný, lehoučký jako peříčko, žádná těžká placka!!!
Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 1 kostku kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 20Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 4 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec a raději hněteme pak ručně) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části (nebo i 3) a z každého uděláme kuličku, kterou položíme na máslem vymazaný plech, necháme cca. 30min kynout na plechu, pak je potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), pomazané nařízneme nahoře do křížku (to se tak dělá na Velikonoce), mezitím si zapneme troubu na 180 a když je alespoň trochu ohřátá, tak je dáme péct. Peču 3/4 - 1hod, jestli jsou upečené zkusím po 45minutách tím, že do bochánku píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, jsou hotové.
***Kdo chce, může si ho nazdobit plátky mandlí, moji chlapi chtějí klasiku, takže mám se zdobením smůlu***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Horyska
(upraveno)
1. 4. 2018, 22:06
Je opravdu výbornej. Dnes jsem upekla, je to můj první a jiný už ani zkoušet nebudu.
altapon
(upraveno)
1. 4. 2013, 8:36
Dnes jsem podle vašeho receptu upekla a vynikající!!!!Moc chválím a jiný už dělat nikdy nebudu
xdenisx
(upraveno)
29. 3. 2013, 16:16
Tak mám upečíno je fantastickej
Mareš
(upraveno)
7. 4. 2012, 22:56
výborný bochánek, děkuji za recept Jana
Janyse
(upraveno)
2. 5. 2011, 8:19
Výborný, dělala jsem na velikonoce a moc dobrý
TOPOLINO&CA
(upraveno)
25. 1. 2016, 16:17
bobaka
(upraveno)
23. 11. 2010, 19:26
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam, mate skveleeee recepty, prave som si zamiesila na mazanec, s cestom sa pracovalo skveleeee, uz len upiect, som velmi zvedava na chut, velmi sa tesiiiiiiiiiim
Zrušený účet
(upraveno)
14. 5. 2010, 9:16
Uz snad ani jiny recept zkouset nebudu.Je opravdu suprovej! Opravdu zadna tezka placka.Ja z techto surovin delam dva mazance jeden klasickej a do druheho jsem dala horkou cokoladu a na kosticky hrusku.
sarkavo
(upraveno)
15. 5. 2010, 12:26
@
Hmm, to zní lákavě, hrušky a čokoláda, já to snad taky vyzkouším. To zabalíte do těsta? Jestli můžu radit, zkuste některý můj další recept z kynutého, je to všechno podobné a jedna buchta lepší než druhá Mějte se a díky za důvěru.
Dandulee
(upraveno)
4. 4. 2010, 15:20
Je super .Díky za receptík
Luciášš
(upraveno)
3. 4. 2010, 12:21
ta už se pečou-vypadají skvěle, jsem zvědavá na chuť-je to moje prvotina
Jája
(upraveno)
3. 4. 2010, 18:00
tak už kyne, zatím musím říct, že těsto jsem dělala ručně a šlo teda nádherně vypracovat ještě napíšu jak chutná Dělala jsem jich spousty, ale zůstanu u tohoto, protože je opravdu nadýchaný a výborný !
Ilonáček
(upraveno)
2. 4. 2010, 16:50
calexaci
(upraveno)
2. 4. 2010, 12:42
Moc pěknej Mazanec